Coş de cumpărături

Coşul Cuibărel.ro (0 elemente)
Subtotal: 0.00 lei
Coşul dvs. este gol.

Site-uri prietene

Mamă în era Vărsătorului

Reclame

Reclame

Continuum family

Comunicarea eliminării

Este îngrijirea bebelușilor fără scutece de unică folosință, răspunzând și la nevoia lor de a nu face pe ei. Poate începe oricând, chiar și de la naștere și chiar și câte puțin timp pe zi, cât este dispusă mama. Argumentul principal este confortul copilului.  

Bebelușii se simt mult mai bine când sunt ajutați să facă în altă parte decât pe ei. De aceea, ei chiar semnalizează prin diferite moduri persoanei care îi îngrijește, faptul că au nevoie să elimine. O pot face prin plâns, agitație bruscă, liniștire bruscă sau chiar ducând mâna la organele excretoare. Nu e nevoie să facem eforturi extraordinare pentru a citi mesaje subliminele: o persoană care petrece destul de mult timp în compania bebelușului, cu el în brațe sau în cuibarel, poate să citească aceste semnale.  

Dacă ele sunt ignorate, bebelușii încetează să le mai facă, undeva între 6 luni și 12 luni. Așadar, pentru bebelușii obișnuiți cu scutece de unică folosință pare antagonică propunerea adresată în jurul vârstei de 2 ani, de "a face la oliță/toaletă".  

Comunicarea eliminării este o practică obișnuită în culturile neoccidentale, copii ajungând responsabili de eliminarile lor în jurul vârstei de 18 luni. În orice caz, accentul se pune nu pe "eliminare", ci pe "comunicare", accidentele fiind acceptate firesc.  

Cum se procedează? Când credem sau ne așteptăm ca bebelușul să elimine (poate fi la trezire sau după supt, dacă nu a ațipit), mergem cu el într-o parte a casei unde e acceptabil să facă sau il ținem deasupra unui recipient, fie el lighean, oliță sau deasupra chiuvetei sau căzii sau, dacă-i permis, afară pe iarbă. Când face putem confirma cu un sunet specific "pșșș" sau printr-o expresie pe care o dorim. Atenție, ei simt și semnalizează eliminarile, dar nu le diferențiază între ele, deci puteți folosi același sunet și pentru pișu si pentru caca. Dacă nu face, ne bucurăm de ocazia de ținut în brațe și gata. O poziție plăcută multor copii este cu spatele pe pieptul mamei, ținut de piciorușe, am numit-o "scăunel". Copilul asociază locul, poziția și sunetul cu actul de a elimina.  

Procesul nu este unul liniar, în anumite perioade anunță mai mult, în altele fac mai mult pe ei, apoi iarași anunță aproape tot. Avantajul principal este relația continuă de fiecare zi, deși nu e de neglijat nici aspectul că fundul bebelușului este liber, curat și sănătos, chiar la 5, 8 sau 13 luni.  

Bineînțeles, comunicarea eliminării se leagă, deși nu indispensabil de purtatul bebelușului și de dormitul împreună. Mai ușor înțelegem semnalele și răspundem la ele, când avem copilul aproape.