Coş de cumpărături

Coşul Cuibărel.ro (0 elemente)
Subtotal: 0.00 lei
Coşul dvs. este gol.

Site-uri prietene

Mamă în era Vărsătorului

Reclame

Reclame

Continuum family

Dormitul împreună

Puiul de om este o ființă socială. Ca nou-născut, iesit de la cald, și-ar dori să continue să-și petreacă timpul, inclusiv nopțile, aproape de mama lui, de parinții lui. Din nou, în culturile ne-occidentale acest lucru pare de la sine înțeles. Râdea soțul de mine, că am descoperit "mersul pe jos". Bine că l-am descoperit, că altfel mergem mai departe cu "regulile moderne" de culcat bebelușii singuri - în pătuț sau chiar în cameră.  

Cum e cu mersul ăsta pe jos, cu "dormitul împreună cu bebelușul"? Lui îi este comod, are la îndemână sânul mamei, căldura ei, respirația ei. Mamei îi e comod, dacă pune jos fricile: "să nu se obișnuiască bebelușul" - ziceam că-i gata obișnuit din burtică, "să nu se răstoarne peste el" - le întreb dacă, gravide fiind, s-au răsturnat vreodată peste burtică.  

Cum ar fi să începem să acționăm "ca să" în loc de "ca să nu"? Răspunzând nevoii copilului de contact prelungit, îl ajutăm să-și declare singur independența, în ritmul propriu, în termenii lui.  

Bebelușii interiorizează siguranța mamei sau a persoanei care îi îngrijește, iar această siguranță o poartă cu ei toată viața.ajutându-i în chiar cele mai dificile încercări.  

Dormitul împreună cu bebelușul favorizează în mod deosebit alăptarea. Chiar pediatrii sceptici la ideea de a dormitului împreună, recomandă ca în primele săptămâni de viață, până la stabilizarea lactației, mama să permită bebelușului să doarmă cu ea.  

Când sunt mai mari, la 8 luni, 1 an își cer singuri drepturile, dacă stim să-i ascultăm. Fetișa noastră nu dormise cu noi (decât accidental - când m-am speriat ca adormisem cu ea la sân și m-am răsturnat pe spate, departe de ea) și pe la 8 luni, s-a ridicat în picioare în pătuț și nu s-a mai culcat de-atunci singură, cu suzeta, doar cu sânul. Ce bine îmi era de știam că alaptarea e somnifer și pentru mamă tocmai ca să se odihnească și ea odată cu copilul. Și după câteva luni de adormit în patul mare și de mutat în pătuț, am renunțat să o mai mut, lăsând-o să doarmă cu noi - cum ar fi trebuit de la început. Cu băiețelul, n-am mai avut rețineri: a dormit firesc, cu noi, chiar de la început.